Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

natuurbeleving voor jong en oud! (Natuur)belevingsroute

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Het hout wat vrij komt bij het kappen van de diverse bomen is niet allemaal even geschikt voor duurzame toepassing.
Eikenhout is duurzaam, elzen, wilgen en populieren in veel mindere mate. In het plan moet hier rekening mee gehouden worden is mijn mening.

Mijn idee is het realiseren van een belevingsroute. Zie de natuur door er dichtbij te komen. Voel de natuur door er doorheen te lopen. Ruik de natuur door je neus erin te steken. Kortom, beleef de natuur!

Om de natuur te zien van dichtbij, moet je meestal zelf dichtbij komen zonder gezien te worden. Daarvoor kunnen van de stammen/takken van wilgen schermen gemaakt worden die wellicht weer groeien gaan als ze voldoende vocht in de bodem hebben. Deze schermen zorgen ervoor dat je kortbij plekken kunt komen waar o.a. vogels zitten (ijsvogels!) zonder gezien te worden. Aan het eind van het scherm een uitkijkhutje met wat bankjes erin, de constructie is goed te maken van het duurzame eikenhout, buitenkant bekleden met planken van elzen of eiken.

De natuur voelen kun je door een gedeelte knuppelpad of laarzenpad te maken. Een knuppelpad is eenvoudig, goedkoop in aanleg. Leg stammetjes van populier, wilg of els in de breedte van het pad. Doe dit vooral op plekken waar anders de grond te vochtig is om te lopen. Zijn de stammetjes na verloop van tijd verrot, dan is er altijd wel voldoende snoeihout in de buurt om ze te vervangen. Laat langs de paden bijvoorbeeld riet groeien, je voelt dan het pad (de oneffenheden) het riet in je gezicht en je hoort het 'wuiven' van het riet. De paden tussen deze knuppelpaadjes kunnen zandpaden of houtsnipperpaden zijn. Ook de houtsnippers komen voldoende vrij bij onderhoud/snoeiwerk in de omgeving. Duurzaam door hergebruik op locatie.

Als laatste onderdeel is de natuur ook te ruiken. 's Zomers het verse gras van het boerenland, de bemesting op boerengrond (ja, dat hoort er ook bij ook al is die geur minder aangenaam), verse houtsnippers na onderhoudswerkzaamheden, bloemen langs de paden (al dan niet ingezaaid).

Er zullen vast nog meer mogelijkheden tot beleving van de natuur zijn. Van belang is het gebruik van het juiste hout op de juiste plek. Waar het lang goed moet blijven (in de grond, constructiehout, weidepalen) van eikenhout, waar het makkelijk vervangen kan worden van iets minder duurzaam hout (elzen) en waar het best op kortere termijn mag verteren populieren en wilgenhout. Daarnaast gebruik maken van het regeneratief vermogen van het wilgenhout, zo kun je 'levende' schermen krijgen bij de plekken om o.a. de vogels te zien.
Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Sociale ontmoeting en sport Fysieke voorzieningen Werk en opleiding

  • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

    Meer natuurbeleving bij inwoners van Enter e.o.